Menu


Over ons

Categorieën

Archief

Tags

Dansopleiding

Dansopleiding 

Van jongs af aan laat jij je familie en vrienden al jouw moves zien. Op ieder feestje stal je als kind de show met je originele danspasjes. Nu is het tijd om die droom te gaan verwezenlijken. Of je nu 18 bent en net van de middelbare school af komt, of 25 en je passie net ontdekt hebt. Er zijn verschillende dansscholen waar je kunt starten, in Nederland, maar denk ook aan België. Iedere school heeft zijn eigen aanbod en unieke lesmethode. 


Mogelijkheden

Als eerste kun je kiezen voor een MBO opleiding of een HBO opleiding, vanzelfsprekend afhankelijk van je vooropleiding en voorkennis. Kijk bijvoorbeeld voor een MBO dansopleiding in Brabant op Scalda. Op iedere opleiding leer je diverse dansstijlen: van hiphop tot jazz tot showdans tot ballet. De ene opleiding zal meer gefocust zijn op bijvoorbeeld moderne dans en de andere meer op bijvoorbeeld klassieke dans. Oriënteer je dus goed en denk na over je doel voor het volgen van een dansopleiding. Sta er bij stil dat je een sterke wil moet hebben en een portie doorzettingsvermogen met een grote passie voor dans. Ieder jaar worden er maar een beperkt aantal studenten aangenomen. Een dansopleiding vraagt mentaal en fysiek veel van je. Je moet hard werken, maakt lange dagen, krijgt veel kritiek en je moet blijven vechten om je plek in de danswereld te bemachtigen en daarna te behouden. Naast de urenlange praktijk, leer je over didactiek, de dansgeschiedenis en training geven. Je loopt diverse stages gedurende je opleiding. Afhangend van je opleiding krijg je ook les in muziek en drama. Als harde toelatingseis wordt je beoordeeld op je auditie. Je moet een middelbare school diploma hebben en er wordt geëvalueerd over je motivatie, creativiteit en fysiek welbevinden (www.carrieretijger.nl). 


Vervolg

Nog niet genoeg van studeren en dansen? Studeer door en doe een master in choreografie. Doe je liever geen master? Op het hbo kun je een opleiding tot dansdocent volgen. Helemaal klaar met studeren en natuurlijk door willen gaan met dansen? Dan kun je op zoek naar een carrière als professioneel danser. Het is een harde wereld en moeilijk om binnen te komen. Meestal krijg je een tijdelijk contract. Direct een vast contract bij een dansgroep is uitzonderlijk. Daarnaast zal je salaris onder het gemiddelde vallen. Je kunt ook kiezen voor andere gerelateerde beroepen, zoals werk bij een mediabedrijf of het doen van een uitvoering (zoals een musical). Denk er aan: er zijn ook voldoende studenten die uiteindelijk geen werk vinden in deze sector en tijdelijk voor iets anders moeten kiezen.