Menu


Over ons

Categorie├źn

Archief

Tags

Rijles volgen

Iedereen die in Nederland gebruik wil maken van een motorvoertuig op de openbare weg, heeft een rijbewijs nodig. Een rijbewijs kan je halen door voldoende rijlessen te volgen en vervolgens rijexamen te doen. Het rijbewijs kan dan opgehaald worden bij de gemeente zodat de student officieel met een motorvoertuig op de openbare weg mag rijden.

Rijlessen.

Een rijles wordt gegeven door een rijinstructeur. Dat is iemand die opgeleid is om iemand rijlessen te geven. Tijdens deze lessen zal de student leren om te gaan met een auto, maar ook met het overige verkeer om hem heen. Vaak begint de student met simpele handelingen zoals het sturen van de auto en eventueel gassen en remmen. Vervolgens worden er steeds moeilijkere handelingen aan toegevoegd zoals keren en inparkeren. De rijinstructeur en de student evalueren telkens hoe het rijden gegaan is en waar eventuele verbeterpunten zitten. Deze verbeterpunten kan de student dan dus verbeteren zodat hij uiteindelijk een rijexamen kan gaan doen. De lessen kosten geld en kunnen vaak in een pakket aangeschaft worden of per keer aangeschaft worden. Niet iedereen heeft hetzelfde aantal lessen nodig en daarom is het belangrijk om een proefles te doen zodat iemand weet hoeveel lessen er nodig zijn om een rijexamen uiteindelijk voldoende te kunnen halen.

Theorieexamen

Voordat iemand daadwerkelijk rijexamen mag doen, moet hij ook een theorie-examen gehaald hebben. Het rijexamen bestaat uit praktijk, maar bij dit theorie-examen moet iemand theoretische vragen beantwoorden. Dit zijn multiple choice vragen waarvan een minimaal percentage goedgekeurd moet worden voordat de student zijn theoretische examen heeft behaald. Wanneer hij het theoretische examen heeft behaald, mag hij praktijkexamen gaan doen.

Rijexamen

Bij een rijexamen wordt er door een onafhankelijke examinator getoetst of iemand voldoende in staat is om zelfstandig auto te kunnen rijden. Tijdens dit examen zal de instructeur vragen stellen aan de student en observeren of de student weet wat hij doet. Het kan zijn dat de student ook speciale manoeuvres moet laten zien. Dit is bijvoorbeeld file parkeren of een hellingproef. Het kan ook zijn dat de student deze speciale manoeuvres al heeft gedaan. Er is namelijk een mogelijkheid om een tussentijdse toets te doen. Tijdens deze toetst doet de student al een aantal oefeningen die dan niet meer in het rijexamen gedaan hoeven te worden. Ook bespreekt de student met de rijinstructeur in de tussentijdse toets welke verbeterpunten er zijn voor een eventueel rijexamen.  

Wanneer de student geslaagd is, krijgt hij of zij goedkeuring om een rijbewijs op te halen bij het gemeentehuis. Vervolgens kan hij of zij met een motorvoertuig op de weg.